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Autor(en): Diamantoglou, Stergos
Kull, Ulrich
Titel: Die Jahresperiodik der Fettspeicherung und ihre Beziehungen zum Kohlenhydrathaushalt bei immergrünen mediterranen Holzpflanzen
Erscheinungsdatum: 1982
Dokumentart: Zeitschriftenartikel
Erschienen in: Oecologia plantarum 3 (1982), S. 231-248
URI: http://nbn-resolving.de/urn:nbn:de:bsz:93-opus-90755
http://elib.uni-stuttgart.de/handle/11682/2285
http://dx.doi.org/10.18419/opus-2268
Zusammenfassung: The content of total lipids of barks and leaves from Quercus coccifera, Pinus halepensis and Schinus molle are -in accordance with our earlier findings concerning mediterranean shrub species- high during the winter and low during the summer months. The amount of lipids in leaves and barks of Quercus as well as in Ieaves of Schinus increases already towards the end of the summerdrought period. During winter, the fraction of linoleic and linolenic acids of the total sapenifiable lipids increases, most probably due to low lemperature. This is in accordance with the results of our previous investigations on sclerophylous shrubs, such as Ceratonia siliqua und Pistacia lentiscus. Summarizing the data from all species, we find an accumulation of sugars during the period of climatic stress in summer and an accumulation of lipids mainly during periods of relatively high metabolic activity and little growth intensity in winter. There is no accumulation of soluble sugars during winter in the mediterranean specics. The leaves of the sclerophyllous species show a rather high lipid content throughout the year; this could be advantageous for CO2-recycling during the summerdrought. Based on the calculation of energy values of storage products one can conclude that lipids in the skerophyllous species Ceratonia, Pistacia and Quercus contain the main portion or the total energy. Minimal values of stored energy are round during the summer-drought period.
Die jahresperiodischen Veränderungen der Speicherung von Reservestoffen sind bei den Arten der mediterranen Hartlaubvegetation bisher nur unzureichend bekannt. Bei den Untersuchungen über Fettgehalte sind die Daten so unvollständig, dass kaum Aussagen über die jahreszeitliche Speicherdynamik möglich sind. Auch für die Jahresperiodik der Kohlenhydrate gab es kaum Arbeiten, welche die Veränderungen über ein ganzes Jahr hinweg verfolgen und ausserdem zwischen löslichen Zuckern und Stärke differenzieren. Da im eumediterranen Raum die Menge und monatliche Verteilung der Niederschläge von Jahr zu Jahr erheblich schwankt, ist es erforderlich, alle Reservestoffgehalte bei einer Art innerhalb des gleichen Jahresganges zu messen. Nur dann lässt sich die Jahresperiodik der Speicherung klar erkennen.
Enthalten in den Sammlungen:04 Fakultät Energie-, Verfahrens- und Biotechnik

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