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Browsing by Author "Meier-Schneiders, Martin"

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    Analyse von Stoffwechselprozessen mit der Fermentationskalorimetrie
    (1993) Meier-Schneiders, Martin; Grosshans, Ulrich; Busch, Claudia; Eigenberger, Gerhart
    Biologische Aktivität ist mit der Freisetzung von Wärmeenergie verbunden. Die Wärmeproduktion ist dabei proportional zur gesamten Stoffwechselaktivität. Da Wärme kontinuierlich entsteht, eignet sie sich zur Nutzung als On-Iine-Signal. Kalorimetrische Methoden werden in den Biowissenschaften bereits seit Jahrzehnten verwendet. Fermentationskalorimetrie ist eine neu entwickelte Meßtechnik, die insbesondere für die kalorimetrische Vermessung biotechnisch relevanter Fermentationen im Labormaßstab gedacht ist.
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    Biokalorimetrie : Methoden und Nutzungspotential
    (1993) Meier-Schneiders, Martin; Eigenberger, Gerhart
    Kalorimetrische Methoden werden seit Jahrzehnten in der Chemie und in den Biowissenschaften eingesetzt. Zur Bearbeitung einiger bestimmter biotechnischer Fragestellungen sind die bisher verfügbaren Geräte jedoch weniger geeignet. Ein neu entwickeltes Fermenter-Kalorimeter erlaubt nun die einfach durchzuführende und reproduzierbare Quantifizierung der Wärmeentwicklung von Stoffwechselprozessen unter technisch relevanten Fermentationsbedingungen.
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    Investigation and control of fermentation processes using fermenter calorimetry
    (1992) Meier-Schneiders, Martin; Grosshans, Ulrich; Busch, Claudia; Eigenberger, Gerhart
    It is well known, that heat generation and total metabolic activity in biological systems are strongly correlated. Thus the heat production can provide important information for the study, supervision and control of biological fermentations. Microcalorimeters are widely used for studies concerning physiology, ecology, and pharmacology. They are very sensitive, but the measuring principle exhibits methodical disadvantages for its application in biotechnology (direct control of the fermentation inside of the measuring cell and sampling is impossible). Reaction calorimeters used in chemistry are too insensitive for the detection of small changes in heat generation. Therefore, we developed a new isothermal heat-flux calorimeter-fermenter with a working volume of 2l. The detection level for heat generating processes is 10 mW/l under standard fermenting conditions including agitation, aeration and pH-control. In situ sterilization of the apparatus can be handled easily. The calorimeter is thought to be a versatile tool for laboratory optimization of a fermentation. The aim of the presented work is to discuss what results have been obtained so far and how the heat signal can be used advantangeously in biotechnology.
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