Please use this identifier to cite or link to this item: http://dx.doi.org/10.18419/opus-979
Authors: Meiling-Wesse, Khuyen M.
Title: The identification and characterization of six novel ATG genes
Other Titles: Die Identifizierung und Charakterisierung sechs neuer ATG-Gene
Issue Date: 2009
metadata.ubs.publikation.typ: Dissertation
URI: http://nbn-resolving.de/urn:nbn:de:bsz:93-opus-41575
http://elib.uni-stuttgart.de/handle/11682/996
http://dx.doi.org/10.18419/opus-979
Abstract: Autophagy is a interacellular process; a cellular response to stress factors such as nitrogen deficiency. Autophagy is uniquely characterized by the formation of double membrane bound vesicles containing specific and nonspecific proteins and organelles. The outer autophagosomal membrane fuses with the vacuole/lysosome and an inner vesicles is released into the vacuolar lumen. There the inner membrane and its cargo are selectively degraded. The resulting peptides and lipids provide the cell with the material and energy it needs to survive. Using the yeast model Saccharomyces cerevisiae six novel autophagy related genes were identified in a reverse genetic screen. The ATG genes (ATG18, ATG21, ATG23, CCZ1, MON1 and TRS85) were characterized using molecular and biochemical techniques.
Autophagozytose ist ein intrazellulärer Prozess. Die Autophagozytose ist eine zellulare Antwort auf Stressfaktoren, wie z.B. Stickstoffmangel. Autophagozytose ist durch die Formation von doppelmembran umhüllten Vesikeln gekennzeichnet. Diese Autophagosomen werden zur Vakuole/Lysosom transportiert, wo die äußere Membran mit der Vakuole verschmilzt. Die innere Membran wird in der Vakuole freigegeben und zusammen mit dem Inhalt selektiv abgebaut und umgesetzt. Die Abbauprodukte geben der Zelle die Bausteine und Energie, welche zum Überleben benötigt wird. Der Modellorganismus Saccharomyces cerevisiae (Bäckerhefe) wurde verwendet, um neue autophagozytose Gene zu identifizieren. Die ATG Gene (ATG18, ATG21, ATG23, CCZ1, MON1 und TRS85) wurden mit Hilfe von molekularbiologischen und biochemischen Verfahren charakterisiert.
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